Skip to main content
 

Inspiratie voor ouders

Word je geconfronteerd met het overlijden van een baby rond de geboorte? We zijn er voor jou; voor jou als ouder, grootouder, familielid, vriend of collega ...

Heel veel (praktische) vragen steken de kop op wanneer een baby overlijdt. Wij geven jou (als ouder, grootouder, familielid, vriend of ...) de belangrijkste informatie.

MEER INFORMATIE

Heb je nood aan een gesprek? Kan je ondersteuning gebruiken als koppel? Of wil je graag samen met andere ouders begeleiding volgen? We zijn er voor je.

MEER INFORMATIE

Hoe ga je als ouder om met het verlies en het verdriet na het afscheid? Hoe ga je als familielid, vriend(in), collega of werkgever om met iemand die zijn baby verloren heeft?

MEER INFORMATIE

Fijn dat je de weg gevonden hebt naar het oproepformulier om begeleiding aan te vragen. En moedig dat je de stap zet. Wij doen ons uiterste best om jou zo goed mogelijk te helpen.

IK WIL GRAAG HULP

Als ouder van een overleden baby sta je voor de opdracht om het verdriet te overleven. Sommige ouders verweven actief het verdriet in hun leven. Anderen vermijden het verdriet en focussen zich bijvoorbeeld op het werk. Beide manieren van omgaan met verdriet zijn op zich goed. Er bestaat niet iets zoals de foute manier …

Misschien wil jij op de ene dag bezig zijn met verlies, maar de volgende dag niet. Ook dat kan perfect. Rouwen is slingeren tussen verdriet en herstel, tussen confrontatie en vermijding; een leven lang. We geven je graag wat inspiratie om het verlies en het verdriet te verweven in je leven.

Je kind zichtbaar maken

Maak je kind zichtbaar, zodat je omgeving durft te vragen naar je kleine schat.

Accessoires

Met enkele accessoires kan je je kindje (symbolisch) zichtbaar maken en met je meedragen. Zo kan je bijvoorbeeld kiezen voor een juweel, sjaal of broche.

Als sterrenouder heb je misschien een symbool uitgekozen dat staat voor je overleden kindje. Dit symbool kan je vaker dan je denkt terugvinden in tal van accessoires. Denk maar aan een leuke sjaal met vlinders, of een broche of sierspeld in de vorm van een vlinder. Ook bij juwelen kan je deze symboliek terugvinden. Er zijn heel wat oorbellen, armbanden en halskettingen te vinden met symbolen zoals vlinders en sterren. Zoek er eentje uit die je leuk vindt en je draagt het vast met heel veel liefde met je mee.

Bij sommige juweliers kan je trouwens terecht voor het maken van een naamketting of armband met de naam van je overleden kindje erin verwerkt. Ook afdrukjes van de vinger, hand of voet kunnen verwerkt worden in een juweel. Online vind je tevens enkele personen die een juweel voor je kunnen maken met een foto van je overleden baby erin.

Als je je kindje cremeerde, zijn er ook heel wat mogelijkheden om de as te verwerken in een juweel.

Kleding

Je kledingkeuze is een manier om te tonen wie je bent. Je werd ouder van een baby die overleden is en dat bepaalt voor een (groot) stuk wie je bent. Wij hebben daarom enkele leuke sweaters ontworpen die dat duidelijk maken.

De sweaters zijn heerlijk zacht om te dragen; ze zijn gemaakt van natuurlijke vezels die afkomstig zijn van duurzame plantages en zijn gecertificeerd door de grootste labels (GOTS, OCS Blended, Oeko-Tex), ook op vlak van veiligheidsnormen en arbeidsvoorwaarden voor de werknemers (Fairwear Foundation). Ze hebben een pakkend opschrift en zijn heel leuk en vlot te combineren op een jeans. Je maakt je kindje en jezelf als ouder van een sterrenkindje er zichtbaar mee. Daarenboven steun je de werking van onze vzw.

Gedenkplek

Misschien heb je als ouder wel een gedenkplekje gecreëerd voor je baby. Dit gedenkplekje kan zowel het grafje zijn als een (extra) plaatsje in huis (bij de urne). Dit plekje zorgt ervoor dat je kindje zichtbaar is voor je omgeving. Je kleedt dit plekje volledig aan zoals je zelf wil.

Het grafje kan je lieflijk en speels maken door er knuffels, windmolentjes, knikkers of andere kleine speelgoedjes te leggen. Ook kan je het fleurig maken door bloemetjes te planten in alle kleuren van de regenboog of door een schattig bloempotje erbij te plaatsen. Heb je oudere kinderen, dan kunnen ze misschien iets moois maken met strijkkralen voor hun broertje of zusje. Strijkkralen blijken heel goed tegen weersomstandigheden te kunnen en blijven lang mooi qua kleur.

Heb je een plekje in huis, dan hoef je geen rekening te houden met de houdbaarheid van spulletjes in weer en wind. Op het plekje kan je dus de dierbare persoonlijke spulletjes van je baby zoals hand- en voetafdrukjes uitstallen. Maar ook een foto, het geboorte- en/of rouwkaartje en kaartjes die je kreeg van familie en vrienden kunnen het plekje vervolledigen. Daarnaast kan je ook een knuffel, muziekmobiel, lampje (in de vorm van een ster, wolk … ), een poster of schilderij met symbolische tekening, een theelichtje … erbij plaatsen. Bovenal zorg je er best voor dat de naam van je kindje duidelijk zichtbaar is. Dit kan door tal van zaken: het geboorte- en/of rouwkaartje, de naam in houten letters of op een kaars … Op die manier zal je omgeving aangemoedigd worden om de naam van je kindje te noemen.

Eigenlijk kan je er alles neerzetten wat je doet denken aan je lieve, kleine schat.

Verjaardag van je kind

Een dag waar je ongetwijfeld tegenop ziet; de (eerste) verjaardag van je overleden baby. Je kind had hier moeten zijn. Je kind had cadeautjes moeten openscheuren. Je kind had moeten smullen van die lekkere verjaardagstaart, of misschien zou je kind liever pannenkoeken of ijsjes gegeten hebben … Maar niets is minder waar. De dag waarop je overleden kind jarig is, is hard en confronterend. Ook bij deze bijzondere dag geldt het principe: doe waar je je goed bij voelt. Wil je graag een hele dag in je bed of de zetel doorbrengen, doe dat. Heb je zin om iets te doen of te ondernemen? Ga je gang! Mocht je niet goed weten wat je kan doen op deze speciale dag, dan vind je hieronder enkele ideeën om de verjaardag van je overleden baby te vieren, ondanks het verdriet.

Enkele ideeën bij de verjaardag

  • Hang een slinger op in huis.
  • Plaats verse, lekker ruikende bloemen bij het gedenkplekje in huis of op het grafje.
  • Laat een ballon op met daaraan een boodschap voor je kind.
  • Laat een wensballon op.
  • Ga alleen, met je partner of met je gezin naar de vlindertuin.

Er is een vlindertuin in ZOO Antwerpen en in het Nederlandse Kwadendamme, Tropical Zoo (1 uur 10 minuten vanuit Gent). Tip: Vind je het een leuk idee? Kijk dan onmiddellijk na of de vlindertuin open is op de dag dat je baby jarig is. Tropical Zoo heeft namelijk heel wat sluitingsdagen in de maanden november tot en met februari.

In Zutendaal is er een vlinderkoepel op Lieteberg. Daar vind je enkel Europese vlindersoorten. Bijgevolg bestaat de koepel niet uit glas maar uit gaas en is de tuin onderhevig aan weersomstandigheden. Het is dus geen tropische serre waardoor er in de winterperiode geen vlinders te zien zijn.

  • Vier met lekker eten: bak koekjes, cake, taart of pannenkoeken. Ben je niet zo’n keukenprinses of keukenprins? Ga naar de bakker en koop een lekkere taart. Je kan ook je familie en/of vrienden uitnodigen om mee te vieren.
  • Plant een boom voor je baby. Heel fijn zijn bomen met bloemen zoals de Magnolia. De boom groeit dan niet alleen mee met de leeftijd van je kind, in het voorjaar bloeit hij ook mooi en rijkelijk.