Skip to main content
 

Naar huis of funerarium?

Word je geconfronteerd met het overlijden van een baby rond de geboorte? We zijn er voor jou; voor jou als ouder, grootouder, familielid, vriend of collega ...

Heel veel (praktische) vragen steken de kop op wanneer een baby overlijdt. Wij geven jou (als ouder, grootouder, familielid, vriend of ...) de belangrijkste informatie.

MEER INFORMATIE

Heb je nood aan een gesprek? Kan je ondersteuning gebruiken als koppel? Of wil je graag samen met andere ouders begeleiding volgen? We zijn er voor je.

MEER INFORMATIE

Hoe ga je als ouder om met het verlies en het verdriet na het afscheid? Hoe ga je als familielid, vriend(in), collega of werkgever om met iemand die zijn baby verloren heeft?

MEER INFORMATIE

Fijn dat je de weg gevonden hebt naar het oproepformulier om begeleiding aan te vragen. En moedig dat je de stap zet. Wij doen ons uiterste best om jou zo goed mogelijk te helpen.

IK WIL GRAAG HULP

In België is het gebruikelijk dat je met lege handen het ziekenhuis verlaat wanneer de baby overleed voor, tijdens of kort na de geboorte. Je komt dan thuis in een leeg huis zonder baby. Dit is heel confronterend en pijnlijk. Nochtans kan en mag het ook anders ...

Het is bij ons in België de normaalste zaak van de wereld dat de overleden baby in het mortuarium van het ziekenhuis blijft of dat de begrafenisondernemer de overleden baby ophaalt in het ziekenhuis en meeneemt naar het funerarium om de baby daar op te baren. Tijdens de openingsuren kan je dan de baby bezoeken. Familieleden en vrienden kan je uitnodigingen om in het funerarium de baby te groeten.

In Nederland is het daarentegen heel normaal dat je je overleden baby meeneemt naar huis. Ook in België is de zogenaamde thuisopbaring mogelijk. Op die manier kan je herinneringen opbouwen in je vertrouwde omgeving. Je kan knuffelen met de baby in de zetel, je kan de baby de tuin laten zien en mensen kunnen jullie komen bezoeken als nieuw gezin in je eigen huis. Je hoeft ook geen rekening te houden met openingsuren; je kan jullie kindje vasthouden wanneer je wil. Natuurlijk is het belangrijk dat jullie kindje geregeld koel gehouden wordt. Op bepaalde tijdstippen kan je jullie kindje in zijn/haar wiegje, parkje of bedje leggen met koelelementen. Deze dienen wel om de paar uur vervangen te worden. Als je dit wenst, bespreek dit gerust met de begrafenisondernemer. Hij/zij weet raad.