Skip to main content
 

Herinneringen maken

Word je geconfronteerd met het overlijden van een baby rond de geboorte? We zijn er voor jou; voor jou als ouder, grootouder, familielid, vriend of collega ...

Heel veel (praktische) vragen steken de kop op wanneer een baby overlijdt. Wij geven jou (als ouder, grootouder, familielid, vriend of ...) de belangrijkste informatie.

MEER INFORMATIE

Heb je nood aan een gesprek? Kan je ondersteuning gebruiken als koppel? Of wil je graag samen met andere ouders begeleiding volgen? We zijn er voor je.

MEER INFORMATIE

Hoe ga je als ouder om met het verlies en het verdriet na het afscheid? Hoe ga je als familielid, vriend(in), collega of werkgever om met iemand die zijn baby verloren heeft?

MEER INFORMATIE

Fijn dat je de weg gevonden hebt naar het oproepformulier om begeleiding aan te vragen. En moedig dat je de stap zet. Wij doen ons uiterste best om jou zo goed mogelijk te helpen.

IK WIL GRAAG HULP

Het zien van je baby is een eerste belangrijke stap in het maken van herinneringen. Herinneringen zorgen ervoor dat je met pijn, verdriet, maar ook met veel liefde kan terugdenken aan je baby. Het zorgt ervoor dat je herinneringen kan doorleven wanneer je er nood aan hebt. Tips voor andere (tastbare) herinneringen vind je hieronder.

Neem elke detail van je baby in je op: tel de vingertjes en teentjes, bekijk de haartjes, de oortjes … Streel je baby als je dat wil, hou je baby vast als je dat wil … Voel je geen nood of behoefte om je baby te zien of vast te houden na de geboorte of het overlijden, maak je niet ongerust. Laat dit gevoel toe. Zeg het tegen de arts en/of vroedvrouw. Ze zullen er alle begrip voor hebben.

Naast het zien, strelen en vasthouden van je baby kan je nog een aantal handelingen of rituelen uitvoeren die eigen zijn aan de kraamperiode met een baby. Ook al is je kindje overleden, je kan je kindje gerust een badje geven en verse kleertjes aantrekken. Zie je het niet zitten om dit alleen of met je partner te doen, vraag gerust aan de vroedvrouw om te assisteren. Of laat de vroedvrouw het badje geven en zet je ernaast op een stoel. Misschien kan je de vroedvrouw helpen door wat water over het buikje te laten lopen… Je ziet maar. Je hoeft nergens schrik voor te hebben.

Je kan je baby ook de kamer laten zien, het zicht tonen dat je hebt vanuit de kamer … Je kan je kindje wiegen … Je kan een muziekknuffel of muziekmobiel aanzetten … Doe dingen waar je nood aan hebt en waar je je goed bij voelt.

Ook hand- en voetafdrukjes maken is zeer waardevol. Zo kan je terugdenken aan het moment waarop jij of de vroedvrouw dit deed, maar je kan ook de afdrukjes (later) uitstallen en (her)bekijken. Je hebt dan een tastbare herinnering. Ook een beertje, dekentje, kleertjes … het zijn allemaal kleine dingen die je tastbaar blijven herinneren aan je baby. Sommige artikelen kan je bijvoorbeeld dubbel aankopen, zodat je kindje een dekentje meekrijgt, maar jij zelf ook nog een dekentje hebt van je baby.

Mocht je kindje reeds haartjes hebben, kan je ook een plukje haar bewaren.

Het zijn één voor één tastbare, waardevolle herinneringen.

Als je dat wenst, kan je van al deze mooie momenten zelf foto’s maken. Neem gerust een foto wanneer je kindje gewogen wordt, gemeten wordt, gewassen wordt …

TIP: sommige ziekenhuizen werken samen met vzw Berrefonds. Het Berrefonds biedt ouders die geconfronteerd worden met het verlies van een kind een herinneringskoffertje aan. Vraag gerust in het ziekenhuis na of er een samenwerking is met het Berrefonds.