Skip to main content
 

Begraven of cremeren?

Word je geconfronteerd met het overlijden van een baby rond de geboorte? We zijn er voor jou; voor jou als ouder, grootouder, familielid, vriend of collega ...

Heel veel (praktische) vragen steken de kop op wanneer een baby overlijdt. Wij geven jou (als ouder, grootouder, familielid, vriend of ...) de belangrijkste informatie.

MEER INFORMATIE

Heb je nood aan een gesprek? Kan je ondersteuning gebruiken als koppel? Of wil je graag samen met andere ouders begeleiding volgen? We zijn er voor je.

MEER INFORMATIE

Hoe ga je als ouder om met het verlies en het verdriet na het afscheid? Hoe ga je als familielid, vriend(in), collega of werkgever om met iemand die zijn baby verloren heeft?

MEER INFORMATIE

Fijn dat je de weg gevonden hebt naar het oproepformulier om begeleiding aan te vragen. En moedig dat je de stap zet. Wij doen ons uiterste best om jou zo goed mogelijk te helpen.

IK WIL GRAAG HULP

Vanaf een zwangerschapstermijn van 12 weken mag je de keuze maken om je kindje te laten begraven op een foetusweide of cremeren. Vanaf een zwangerschapsduur van meer dan 180 dagen is het wettelijk verplicht om je kindje te laten begraven of cremeren. Maar hoe maak je nu de keuze tussen begraven óf cremeren?

Begraven of cremeren: een moeilijke én persoonlijke keuze. Om een weloverwogen keuze te maken, is het belangrijk dat je de tijd neemt. Denk er goed over na en bespreek het met je partner. Ook kan je je laten helpen door familieleden, het ziekenhuispersoneel of de begrafenisondernemer … Maar laat het bovenal jullie beslissing zijn.

Begraven

was gedurende eeuwen bijna de enige vorm om onze overledenen ten ruste te dragen. Het is iets bekends. Op een begraafplaats of kerkhof is er meestal een hoekje voorbehouden voor overleden kindjes. Het zijn allemaal kleine graven.

De pluspunten

+ Er is een uniek plekje en grafje waar je naartoe kan; jullie baby is daadwerkelijk daar.
+ Familieleden of vrienden kunnen een bezoekje brengen aan het grafje van jullie baby.
+ Je kan op termijn een mooi grafmonument uitkiezen of ontwerpen om het rustplaatsje helemaal persoonlijk te maken.

De minpunten

– Een grafmonument kost geld; veel geld.
– Een graf vraagt onderhoud.
– Er moet een grafconcessie betaald worden. Wanneer je geen grafconcessie betaalt, kan het grafje na 10 jaar weggehaald worden. Vraag evenwel na bij de begrafenisondernemer en/of gemeente of het aan te raden is om te kiezen voor een graf met grafconcessie. Op sommige begraafplaatsen lijkt het weinig waarschijnlijk dat het grafje na 10 jaar weggehaald zal worden en kan je dus perfect kiezen voor een graf zonder grafconcessie.

Cremeren

is iets wat de laatste jaren steeds vaker gebeurd en is een waardig alternatief voor het traditionele begraven. Crematie of verassing van het lichaam is in feite een versnelling van het natuurlijk proces. Wat bij begraving jaren duurt, gebeurt tijdens de crematie in anderhalf uur. Dit proces wordt mogelijk gemaakt door de zeer hoge temperatuur in de oven en niet door een vlammenzee.

 

De pluspunten

+ Je kan de as van jullie baby in een urne meenemen naar huis; jullie baby is daadwerkelijk thuis.
+ Je kan ervoor kiezen om de urne van jullie baby op de begraafplaats te plaatsen; hetzij door de urne bij te zetten in een columbarium, hetzij door de urne te begraven op een urneveld. Op die manier kunnen ook familieleden of vrienden een bezoekje brengen aan het plekje van jullie baby.
+ Je kan ervoor kiezen om de as uit te strooien op de strooiweide van een begraafplaats of op de aan het grondgebied van België grenzende territoriale zee.
+ Er kan een klein deeltje van de as gescheiden worden om het in een juweel te verwerken. Zo kan je jullie baby altijd bij jou dragen.

De minpunten

– Wanneer je ervoor kiest om de urne van jullie baby thuis te zetten, hebben familieleden of vrienden geen plek om naartoe te gaan.
– Wanneer je ervoor kiest om de urne bij te zetten in een columbarium of te begraven op een urneveld, dient er een grafconcessie betaald te worden. Wanneer je geen grafconcessie betaalt, kan het grafje na 10 jaar verwijderd worden of de columbariumnis leeggehaald worden. Vraag dit zeker na bij de begrafenisondernemer en/of de gemeente.
– Je kan het juweel met een deeltje as van jullie baby kwijt raken, waardoor je je helemaal verloren of ontwricht kan voelen.

TIP:  Hoe dan ook, zowel bij begraven als cremeren kan je een persoonlijk plekje op een begraafplaats creëren waar jij en je familieleden en vrienden heen kunnen gaan (behalve als je ervoor kiest om de urne thuis te bewaren of de as uit te strooien). Daarnaast kan je ongeacht de keuze ook thuis een uniek plekje voor jullie baby maken.