Skip to main content
 

Afscheidsdienst

Word je geconfronteerd met het overlijden van een baby rond de geboorte? We zijn er voor jou; voor jou als ouder, grootouder, familielid, vriend of collega ...

Heel veel (praktische) vragen steken de kop op wanneer een baby overlijdt. Wij geven jou (als ouder, grootouder, familielid, vriend of ...) de belangrijkste informatie.

MEER INFORMATIE

Heb je nood aan een gesprek? Kan je ondersteuning gebruiken als koppel? Of wil je graag samen met andere ouders begeleiding volgen? We zijn er voor je.

MEER INFORMATIE

Hoe ga je als ouder om met het verlies en het verdriet na het afscheid? Hoe ga je als familielid, vriend(in), collega of werkgever om met iemand die zijn baby verloren heeft?

MEER INFORMATIE

Fijn dat je de weg gevonden hebt naar het oproepformulier om begeleiding aan te vragen. En moedig dat je de stap zet. Wij doen ons uiterste best om jou zo goed mogelijk te helpen.

IK WIL GRAAG HULP

Vanaf een zwangerschapsduur van meer dan 180 dagen is het wettelijk verplicht om je kindje te laten begraven of cremeren. Het begraven of cremeren gebeurt veelal in combinatie met een afscheidsdienst of uitvaartplechtigheid. De afscheidsdienst geeft je de gelegenheid om waardig afscheid te nemen van jullie baby omringd door familie en vrienden. Hoe maak je een afscheidsdienst betekenisvol voor jou en je omgeving? Info en tips vind je hieronder...

De afscheidsviering kan plaatsvinden in een kerk, kapel of aula. Wie je uitnodigt voor de afscheidsviering, dat beslissen jij en je partner volledig zelf. Je kan dit doen in een kleine of grotere kring. In elk geval, een afscheidsdienst biedt je de mogelijkheid om je omgeving erbij te betrekken. Dankzij de dienst wordt het verlies en het verdriet voor je omgeving duidelijk en reëel. Na de dienst is er tijd, ruimte en gelegenheid om te praten met je omgeving; over jezelf, jullie baby en jullie als gezin.

Door zelf muziek uit te kiezen, een gedicht uit te zoeken, een tekst te schrijven … zorg je ervoor dat de viering persoonlijk en uniek wordt. Weet je niet waar te beginnen? Vraag aan de diaken, priester, uitvaartverzorger of moreel consulent om hulp. Zij zullen je hierin bijstaan en zullen ook de volgorde van de dienst samen met jou bepalen.

Vind je de energie en de tijd niet om teksten, muziek … uit te zoeken? Dan kan De stilte omarmd ook helpen.

TIP:  Tot slot is het ook belangrijk om even stil te staan bij het tijdstip van de afscheidsdienst. De tijd met jullie baby is zeer gering. Neem dus gerust alle tijd; de afscheidsdienst en dus de begrafenis of crematie hoeft nog niet te gebeuren na bijvoorbeeld 3 dagen. Er zijn in België geen wettelijke bepalingen die een maximumtermijn vastleggen tussen het tijdstip van overlijden en de begrafenis. De meeste begrafenisondernemer streven evenwel naar een termijn van een week. Na een week begin je meestal ook aan de baby te merken dat het tijd wordt om afscheid te nemen. Sommige deeltjes van de huid beginnen dan los te laten en dergelijke.