Skip to main content
 

Informatie

Wanneer een baby overlijdt, dan staat de wereld stil. Voor de ouders begint er een emotionele achtbaan die niet te bevatten is. Ook voor de grootouders en omgeving komt het nieuws als een schok over zich heen. Heel veel (praktische) vragen steken de kop op. De stilte omarmd wil op deze vragen een antwoord bieden en reikt hiervoor de volgende informatie aan.

Word je geconfronteerd met het overlijden van een baby rond de geboorte? We zijn er voor jou; voor jou als ouder, grootouder, familielid, vriend of collega ...

Heel veel (praktische) vragen steken de kop op wanneer een baby overlijdt. Wij geven jou (als ouder, grootouder, familielid, vriend of ...) de belangrijkste informatie.

MEER INFORMATIE

Heb je nood aan een gesprek? Kan je ondersteuning gebruiken als koppel? Of wil je graag samen met andere ouders begeleiding volgen? We zijn er voor je.

MEER INFORMATIE

Hoe ga je als ouder om met het verlies en het verdriet na het afscheid? Hoe ga je als familielid, vriend(in), collega of werkgever om met iemand die zijn baby verloren heeft?

MEER INFORMATIE

Fijn dat je de weg gevonden hebt naar het oproepformulier om begeleiding aan te vragen. En moedig dat je de stap zet. Wij doen ons uiterste best om jou zo goed mogelijk te helpen.

IK WIL GRAAG HULP

Essentiële info voor iedereen

Het wettelijk kader

Krijgt de baby een officiële naam? Mag of moet de baby begraven of gecremeerd worden? Hebben de ouders recht op moederschapsverlof en geboorteverlof?

Kennismaken met de baby

Ingrijpend, intiem en kwetsbaar: het moment waarop welkom heten en afscheid nemen samenvalt. Een overleden baby zien, strelen, vasthouden…

Foto’s met een hart

Elke ouder is fier op zijn kind. Ook ouders van wie de baby overleden is, zijn an sich heel fier op hun kind. Helaas krijgen zij vaak de kans niet om die fierheid te uiten…

Specifiek voor ouders

Herinneringen maken

Het zien van je baby is een eerste belangrijke stap in het maken van herinneringen. Herinneringen zorgen ervoor dat je met pijn, verdriet, maar ook met veel liefde kan terugdenken aan je baby…

Geboorte- en/of rouwkaartje

Geboortekaartjes: misschien stond het nog op je to do-lijstje, had je het ontwerp al goedgekeurd of had je ze al verstuurd…

Naar huis of funerarium

In België is het gebruikelijk dat je met lege handen het ziekenhuis verlaat wanneer de baby overleed voor, tijdens of kort na de geboorte…

Begraven of cremeren

Vanaf een zwangerschapstermijn van 12 weken mag je de keuze maken om je kindje te laten begraven op een foetusweide of cremeren…

Afscheidsdienst

Vanaf een zwangerschapsduur van meer dan 180 dagen is het wettelijk verplicht om je kindje te laten begraven of cremeren…

(Kraam)zorg

Je bent mama of papa geworden. Het welkom heten en afscheid nemen liggen heel dicht bij elkaar, té dicht…

Specifiek voor grootouders en omgeving

Erg/erger/ergst

We hebben als mens vaak de neiging om te vergelijken … Vaak is dit belangrijk en relevant. Denk maar aan de aankoop van een nieuwe wagen…

Zorg dragen

Een moeder draagt haar baby gedurende de volledige zwangerschap met heel veel zorg. Wanneer de baby overlijdt, is het van groot belang dat de omgeving…

Dubbel verdriet

Als ouder, broer, zus, vriend(in) … van een mama of papa die net een baby’tje verloor, heb je het niet gemakkelijk. Enerzijds ben je getuige van het verdriet…