Begeleiding voor (groot)ouders

De stilte omarmd wil er zijn voor ouders.
We begeleiden zowel bij het afscheid, als erna.

Word je geconfronteerd met het overlijden van een baby rond de geboorte? We zijn er voor jou; voor jou als ouder, grootouder, familielid, vriend of collega ...

Heel veel (praktische) vragen steken de kop op wanneer een baby overlijdt. Wij geven jou (als ouder, grootouder, familielid, vriend of ...) de belangrijkste informatie.

MEER INFORMATIE

Als ouder vind je bv. geen passend gedicht voor de afscheidsdienst. Of je bent de weg kwijt na het afscheid nemen. Wij begeleiden jou graag in beide gevallen.

MEER INFORMATIE

Hoe ga je als ouder om met het verlies en het verdriet na het afscheid? Hoe ga je als familielid, vriend(in), collega of werkgever om met iemand die zijn baby verloren heeft?

MEER INFORMATIE

Fijn dat je de weg gevonden hebt naar het oproepformulier om begeleiding aan te vragen. En moedig dat je de stap zet. Wij doen ons uiterste best om jou zo goed mogelijk te helpen.

IK WIL GRAAG HULP

Het betekent heel wat: ouder zijn van een overleden baby. In de eerste plaats is het zo ontzettend vermoeiend, uitputtend, verwarrend, eenzaam …

Op het moment dat je kennis maakt met je overleden baby weet je dat je binnen enkele dagen afscheid zal moeten nemen. Hartverscheurend is het. Naast die pure, rauwe gevoelens moeten er ook nog praktische zaken geregeld worden. Een begrafenisondernemer kan de meeste zaken overnemen en dat voelt vaak als een enorme opluchting. Niettegenstaande zijn er een aantal zaken die de begrafenisondernemer niet kan overnemen. Wij willen daarvoor een hulp zijn en bieden daarom een klein deeltje afscheidszorg aan.

Maar wat volgt er na het afscheid nemen? Het zwarte gat, de weg kwijt zijn, de grond die wegzakt onder je voeten … Het zijn slechts enkele mogelijke manieren om uit te drukken hoe alleen en radeloos je je kan voelen. Op dat moment willen wij er zijn voor jou. Daarom bieden we, naast de afscheidszorg, ook nazorg aan. Hoewel we ons vooral richten tot ouders kunnen ook grootouders probleemloos een afspraak bij ons aanvragen. (Neem bij voorkeur contact met ons op via e-mail of het contactformulier.)

Steun na het afscheid nemen ...

Na het afscheid nemen begint alles rondom jou opnieuw te draaien. Jouw wereld staat nog steeds stil en de stilte voelt nog oorverdovender aan. Je zoekt je weg. Hoe overleef ik die eerste dagen, weken, maanden zonder mijn baby? Hoe kan ik terug gaan werken? Hoe overleeft onze relatie dit zware verlies? Eigenlijk kunnen we al deze vragen samenvatten in dé hamvraag: hoe kan ik het verlies en het verdriet overleven? Hebben wij daar een pasklaar antwoord op? Neen. Helaas. We willen wel een gids zijn op je weg. We zijn er voor je: we luisteren, voelen mee en denken mee.

Coaching

Je wil ergens terechtkunnen met je vragen en bezorgdheden. Je wil je terug beter voelen. Of je wil weten of je goed rouwt … Het zijn allemaal mogelijke redenen om coaching of begeleiding bij De stilte omarmd te volgen.

Hoe gaan we te werk? Via de ik wil hulp-knop doe je heel eenvoudig een oproep voor begeleiding na het afscheid nemen. Wanneer we het oproepformulier ontvangen hebben, nemen we contact met je op om een afspraak vast te leggen. Een sessie duurt gemiddeld anderhalf uur.

Wij luisteren en ondersteunen je. We geven je indien nodig inzicht in je “rouwproces”, zodat je verder aan de slag kan. We beslissen niet voor jou. Je beslist zelf of je alleen of samen met je partner begeleiding volgt, of je begeleiding volgt op de sofa bij De stilte omarmd in Kaster (Anzegem), of bij je thuis.

Als tijdens de sessies duidelijk wordt dat wij je als rouwbegeleider niet voldoende verder kunnen helpen, omdat je eerder hulp nodig hebt van een arts of psycholoog, dan zullen we je dat ook eerlijk zeggen.

Tarieven:

We hanteren geen tarieven en werken volledig kosteloos.

Onze werking wordt mogelijk gemaakt door giften en steunacties.

Lotgenotencontact

Wil je je verhaal vertellen aan lotgenoten? Wil je luisteren naar verhalen van lotgenoten? Of wil je het gesprek aangaan met lotgenoten? Dankzij vzw Met Lege Handen kan dit.

Met Lege Handen is een zelfhulpgroep van en voor ouders van een overleden baby, die ontstond vanuit de behoefte om te praten met ouders die ook een baby verloren voor, tijdens of na de geboorte. Ze organiseren praatgroepen, wandelingen, lezingen … en ijveren voor een oprechte wetgeving betreffende het levenloos geboren kind.

Met Lege Handen ging ook de samenwerking aan met Boven De Wolken en Berrefonds en zorgt op die manier voor lotgenotencontact over héél Vlaanderen. De volledige kalender voor de praatgroepen vind je op de website van Met Lege Handen bij activiteiten, praatgroepen.

De afscheidsdienst net iets mooier maken …

De diaken, priester, begrafenisondernemer of moreel consulent is de persoon om de afscheidsdienst van je baby vorm te geven. Natuurlijk moet je als ouder zelf de tijd en energie verzamelen om muziek uit te kiezen, een gedicht uit te zoeken, een tekst te schrijven … om zo de dienst persoonlijk te maken. De stilte omarmd weet dat die energie er vaak niet is en daarom zijn we er voor jou.

Je kan via de ik wil hulp-knop heel eenvoudig een oproep doen voor begeleiding.
In het oproepformulier kan je één of meerdere opties aanvinken. Je kan hulp vragen bij:

  • het vinden van passende muziek
  • het vinden van een passend gedicht
  • het creëren van een passend ritueel of symbool
  • het schrijven van een persoonlijke tekst die voorgelezen kan worden op de afscheidsdienst of meegegeven kan worden met de aanwezigen

Nadat we het formulier ontvangen hebben, nemen we even contact met je op. We luisteren naar je verhaal of naar je wensen en voorkeuren. We bezorgen je nadien geen ellenlange lijsten, maar enkele concrete voorbeelden die bij jou en je baby passen.